Rozdiel medzi Pulse a PulseX

Čo je Pulse?

Pulse v (označovaný ako PLS) bude natívny coin siete PulseChain (a ktorej si môžete prečítať viac na tejto stránke).

Pulse sa nedá momentálne kúpiť a ani ho nikto momentálne nemôže vlastniť pretože PulseChain sieť neexistuje. Pre Pulse (PLS) prebiehal “Sacrifice” v júli a auguste 2021, v ktorom v prepočte za 1 obetovaný USD dolár získal každý účastník počas prvých dní 10000 “bodov” (Sacrifice Points) a postupom času cena to 10000 bodov stúpala o 5% denne.

V tomto procese sa nič nekupovalo kvôli legislatíve v USA, aby sa nesplnila definícia “Security”. Coiny a tokeny zaslané na Sacrifice adresy boli obetované na podporu slobody prejavu (pozrite si vysvetlenia Richarda Hearta).

Na druhú stranu Richard Heart sľúbil účastníkom PulseChain Sacrifice, že na ich adrese pri spustení PulseChain siete pribudne za každý “bod” aj 1 PLS coin. Tí, čo prispeli najviac zároveň získajú viac PLS ako bonus.

Čo je PulseX?

PulseX bude decentralizovaná DEX zmenáreň v sieti PulseChain, podobná ako Uniswap v sieti Ethereum alebo QuickSwap v sieti Polygon či PancakeSwap v sieti Binance Smart Chain (BSC). V tejto zmenárni sa bude dať zameniť akýkoľvek existujúci Ethereum token za iný: USDC, USDT, DAI, HEX, Shiba Inu, ChainLink, MATIC, CRO, WBTC, UNI… Všetky tieto tokeny sa totiž skopírujú zo siete Ethereum na PulseChain a k nim pribudnú tokeny špecifické len pre PulseChain sieť.

PulseX bude zároveň aj token v sieti PulseChain (označovaný ako PLSX), ktorý bude používať táto DEX zmenáreň.

PLSX nebude ale podobný existujúcim UNI (Uniswap) či QUICK (QuickSwap), ktoré získavajú ľudia, ktorí poskytujú likviditu v týchto zmenárňach. Všetok dostupný PLSX vznikne vyrazením pri štarte PulseX projektu a získajú ho tí, ktorí obetovali coiny a tokeny v PulseX Sacrifice procese. Tento proces má podobné vlastnosti ako PulseChain Sacrifice - predĺžila sa ale doba obetovania bez poklesu počtu bodov za dolár na 10 dní (tie už ale uplynuli) a do politickej agendy pribudla okrem slobody prejavu aj sloboda pohybu a stretávania.

Hodnota PLSX porastie lebo, za každú výmenu (swap) akýchkoľvek tokenov sa jeho množstvo PLX kúpi a “spáli”, čo bude mať na starosti “adresa, od ktorej nesmie nik mať žiadne očakávania” = Richard.

Časová postupnosť

PulseX nemôže existovať bez PulseChain siete, a tá sa momentálne testuje. Ale práve koncom PulseX Sacrifice fázy sa momentálne odhaduje, že PulseChain by mohol byť spustený najskôr v marci 2022.

Keďže PulseChain začne ako fork siete Ethereum, tak sa do neho skopírujú zostatky ETH na všetkých účtoch a z 1 ETH sa stane 1 PLS. PulseChain sa často označuje ako najväčší airdrop v histórii kryptosveta, lebo sa pri jeho forku 1:1 skopírujú všetky Ethereum ERC tokeny a stanú sa z nich PRC tokeny - konkrétne z ERC-20 tokenov sa stanú PRC-20 a pre odlíšenie sa ich názvy budú písať predponou “p”, napríklad: pUSDC, pUSDR, pDAI, pSHIBA, pCHAIN, pMATIC, pCRO, pWBTC, pUNI. Toto je obdobne zaužívané na sieti Binance Smart Chain, kde namiesto ERC-20 hovoríme BRC-20 a namiesto USDC je BUSDC. V BSC majú tieto tokeny ale iné adresy, v PulseChaine budú mať PERC-20 kópie rovnaké adresy ako v sieti Ethereum. Výnimkou z tohto premenovania bude napríklad HEX, pretože aj keď technicky HEX na PulseChaine bude “pHEX”, reálne sa stane primárne používanou verziou a bude sa označovať jednoducho ako “HEX”. Pre rozlíšenie bude originálny token na sieti Ethereum označovaný ako “eHEX”.

V momente zrodu PulseChainu sa zároveň pripočíta nové PLS, ktoré získajú účastníci PulseChain Sacrifice za ich body. Tu si treba uvedomiť, že takto pripočítané PLS znásobí množstvo pôvodného ETH viac ako miliónkrát.

Tesne po štarte (v prvých sekundách, presne sa to ale ešte nevie) sa na PulseChaine zaregistrujú aj 2 nové PulseX tokeny - spomínaný PLSX token a tiež odmeňovací token (podobne UNI či QUICK), ktorý ešte nemá meno. V počiatočných chvíľach PulseChainu sa tiež spustí AMM Ratio Fixer Bot, ktorého úlohou bude vykúpiť všetky PRC-20 tokeny za PLS tak, aby vyrovnal milión násobný nepomer PLS coinov voči pôvodnému ETH uloženému v likvidity pooloch DEX zmenární ako Uniswap. Pre lepšie pochopenie predstavme si, že v čase forku PulseChainu bude hodnota 1 ETH odpovedať 10000 HEXu. Fixer Bot bude teda kupovať HEX za PLS, čo zvýši cenu HEXu a zníži cenu PLS voči HEXu. Fixer Bot to bude robiť dovtedy kým 10000 HEX nebude odpovedať asi 1000000 PLS (respektíve 1 HEX = asi 100 PLS).

Týmto procesom sa pri štarte zracionalizujú pomery PLS voči všetkým tokenom a vlastne vznikne prvotná cena PLS voči nim. Avšak cena PLSX bude zrejme stále rovná 0, až do momentu kým niekto nevytvorí DEX výmenné páry PLSX voči PLS a voči iným tokenom a do ich poolov nepridá prvotnú likviditu. Je možné, že túto likviditu vytvorí Richard a krátko na to aj veľa ostatných investorov.

V nasledujúcich minútach až dňoch sa začne v dobrom aj zlom zmysle “Eldorádo”, keď budú rôzni špekulanti zamieňať svoje tokeny a skúšať rôzne stratégie. Bude to obdobie veľkej cenovej volatility. PLS coin i PLSX tokeny si ale budú práve v tomto čase hľadať svoju cenu. Ostatné tokeny, ale zrejme môžu čakať tiež bláznivé výkyvy.

Richard ohlásil, že asi 2 dni po spustení PulseChainu očakáva spustenie “PulseBridge”, ktorý umožní prenášať tokeny medzi PulseChainon a sieťou Ethereum. PulseBridge by mal umožniť preniesť PLS z PulseChainu do Ethereum siete ako “ePLS” a tiež preniesť ETH na PulseChain ako “pETH”. V tejto chvíli sa pravdepodobne začnú stabilizovať hodnoty tých tokenov, ktoré majú svoj ekvivalent aj mimo PulseChainu. To ale asi nebude prípad PLSX, ktorý bude len na PulseChaine.

V ďalších dňoch budú na PulseChaine rozbiehať projekty a budú vznikať nové tokeny a teda ponuka na investovanie ako riziká bude skutočné široké.

Prečo porastie cena PLS?

Očakávaný rast ceny je samozrejme len špekulácia a nikto ho nemôže zaručiť. Avšak môžme sa zamýšľať nad dôvodmi prečo to tak môže byť.

PulseChain je nová blockchain sieť a v jej prevej sekunde bude štartovacia cena PLS 0. Cena sa ale asi zvýši lebo časť investorov z PulseChain Sacrifice bude chcieť predať svoje PLS aspoň za cenu, za ktorú ju získali cez PulseChain Sacrifice alebo so ziskom. Títo investori zrejme vytvoria prvotnú ponuku. Zároveň PulseX zmenáreň zabezpečí pomery PLS voči iným PRC-20 tokenmi.

Podobné blockchain siete zaznamenali výrazný rast ceny svojich coinov úmerný tomu, ako rýchlo rástla využiteľnosť siete a projekty na nej. PulseChain by mohol teda mať podobný rast a dokonca aj rýchlejší, lebo technologicky zdedí všetko, čo bolo v sieti Ethereum. Preto pre aplikácie, ktoré momentálne bežia na sieti Ethereum bude triviálne prejsť na PulseChain, kde zároveň nebudú trpieť vysokými poplatkami.

Ďalším dôležitým aspektom je, že tí, čo nestihli PulseChain Sacrifice budú asi chcieť získať Pulse. To sa bude dať napríklad za PulseX tokeny a to vytvorí nákupný tlak an rast ceny PLS.

Prečo treba mať PLS?

Pozor, kto nebude mať aspoň trochu PLS, nebude môcť zamieňať tokeny v PulseX zmenárni.

Kto sa chce zúčastniť PulseChain Eldoráda alebo aj zamieňať tokeny neskôr, musí si zabezpečiť PLS ešte pred forkom. Inak bude musieť čakať na bridge.

PLS sa dá “predkúpiť” momentálne 2 spôsobmi:

  • Prvá možnosť je mať na účte v sieti Ethereum nejaký ETH. Ak ho nemáte, tak si nejaký kúpte. Totižto ETH sa 1:1 skopíruje z Ethereum siete do PulseChainu pri forku.
  • Druhá možnosť je riziková. PulseChain Sacrifice procesu sa dá teoretický stále zúčastniť. Ale pozor, oficiálne sa už skončil, no Richard vyhlásil, že uzná aj neskoršie príspevky. Na prvý pohľad je to neekonomické, lebo za 1 USD sa pôvodne dalo získať 10000 aj viac PLS. Každopádne aj 1 PLS za obetovaný dnes dolár je viac ako 0, a tiež menej ako cena za ETH. Riziko je v tom, že sacrifice prepočty USD na PLS už boli spravené a nikto nezaručí, že budu aktualizované.